Nieuws uit Vathorst-Hooglanderveen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Sociaal

Doe jij mee met de Buitenspeeldag 2023?

Buitenspelen is niet alleen leuk maar ook superrrr belangrijk! Ieder kind verdient een leuke uitdagende buitenspeelplek waar het samen met andere kinderen kan ontdekken en spelen. Daarom doen we in Vathorst en Hooglanderveen mee aan de Buitenspeeldag 2023 op woensdag 14 juni. Op die dag zal er rondom De Brink in Vathorst verschillende activiteiten georganiseerd worden.

Maar ook jij als inwoner kan meedoen in de organisatie van een Buitenspeeldag-activiteit! Door het optuigen van een Straatspeeldag, het uitzetten van een hinkelparcours of het installeren van een knikkerpotje. Het mag zo gek als je wilt, groot of klein, maakt niet uit!

Waarom in Buitenspelen zo belangrijk?

BUITENSPELEN = LEREN, BEWEGEN, ONTDEKKEN, GEZOND EN GENIETEN

Buiten spelen, sporten en bewegen is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Sterker nog: het is cruciaal voor hun fysieke, mentale en sociale ontwikkeling. Met de Buitenspeelweek vragen we aandacht voor dit thema. En stimuleren we kinderen en jongeren om naar buiten te gaan.

 

WAAROM BUITEN SPELEN?

Kinderen spelen tegenwoordig 6 keer (!) minder buiten dan hun ouders. 15% van de kinderen speelt nooit buiten, terwijl buiten spelen, bewegen en sporten cruciaal is voor de gezondheid en ontwikkeling van een kind. Door naar buiten te gaan wordt de creativiteit en nieuwsgierigheid gestimuleerd en ontwikkelen kinderen en jongeren zich zowel op lichamelijk als op sociaal gebied. Buitenspelen is een onderdeel van een gezonde leefstijl en heeft een positief effect op het menselijk immuunsysteem.

Weet wat er mogelijk is!

Heb je een leuke activiteit bedacht maar vraag je je af wat er mogelijk is in Amersfoort of waar je moet beginnen? Wij zetten wat tips op een rij! Meer tips lees je ook op: Voor organisatoren - De Buitenspeeldag - Jantje Beton

Doe het samen! Vele handen maken licht werk. Enthousiasmeer buren en vrienden en bedenk samen wat jullie kunnen doen voor de kinderen in jullie buurt. Het is fijn de taken te kunnen verdelen en samen weet je meer dan alleen. En laten we eerlijk zijn, het is ook nog eens een stuk gezelliger ????

Vergunning nodig? Voor een straat of wijkfeest is géén vergunning nodig in de Amersfoort. Een melding doen 15 dagen vooraf is voldoende en dit is gratis. Je kunt in sommige gevallen zelfs een evenementenpakket aanvragen. Daarmee kan je gratis gebruik maken van gemeentelijke materialen en voorzieningen. Handig als je bijvoorbeeld de straat af wil zetten voor een potje straatvoetbal! Let op! Dit moet wel 4 weken voor het evenement aangevraagd worden. Meer informatie:

Vergunning of melding evenement: Evenementen en festivals (amersfoort.nl)

Evenementenpakket: www.amersfoort.nl/evenementenpakket

Budget € Heb je voor jouw activiteit budget nodig? Bijvoorbeeld voor het huren van spelmateriaal of het aanpakken van een spellocatie? Ook daarvoor zijn er verschillende mogelijkheden:

Sponsoring: Sponsoring van de activiteiten door de lokale middenstand kan de kosten van jouw activiteit tijdens de Buitenspeeldag drukken. Dit kan ook in natura. Bijvoorbeeld:

- De plaatselijke groenteboer die appels als gezond tussendoortje aanbiedt aan de kinderen.

De lokale drukker die de promotieposters van de Buitenspeeldag drukt.

Buurtbudget: Het Buurtbudget is in het leven geroepen om de leefbaarheid in de wijken te vergroten. En spelen doet leven! Inwoners kunnen zelf hun idee indienen en een budget aanvragen. Voor Vathorst en Hooglanderveen zijn verschillende budgetten beschikbaar dus dien het bij de juiste commissie in. Houdt daarbij rekening dat de aanvragen vaak maar eens per maand beoordeeld worden dus dien jouw aanvraag op tijd in. Meer informatie via:

Burtbudget Vathorst: www.buurtbudgetvathorst.nl

Buurtbudget Hooglanderveen: Buurtbudget – Belangenvereniging Hooglanderveen (bvhooglanderveen.nl)

Wordt Straatambassadeur: Straatambassadeurs zijn de oren en ogen van een straat, kijken om naar hun buren en zorgen voor wat gezelligheid. Als je je aanmeld als straatambassadeur beschik je over een lief en leed potje waarbij je kosten die jij maakt voor straatactiviteiten uit kunt betalen. Bijkomend voordeel, je maakt gelijk deel uit van de Straatambassadeur community en wisselt zo ervaringen uit hoe je het in jouw straat nog leuker, gezelliger en fijner kan maken voor jou en jouw buren. Meer informatie: Straatambassadeurs (wijkconnect.com)

Jantje Beton: Kinderen van 4 t/m 12 jaar kunnen hun speelidee uitwerken (samen met hun ouders of verzorgers) en daarna bij Jantje Beton via deze pagina insturen.

Beperk je niet tot de Buitenspeeldag! Buiten spelen tijdens de Buitenspeeldag is leuk, het hele jaar door buitenspelen is nog leuker! Heb jij wel eens nagedacht over hoe uitnodigend jouw leefomgeving is voor kinderen om buiten te kunnen spelen? Hebben kinderen voldoende ruimte, is er voldoende uitdaging en voelen kinderen zich veilig genoeg (denk aan verkeer)? Goede vragen om eens over na te denken en over te brainstormen met jouw kinderen en buren. Wie weet kan er met een kleine verandering al een hoop veranderen binnen het buitenspeelklimaat voor onze kinderen. Soms heb je daar andere bij nodig, denk aan de gemeente voor fysieke aanpassingen of IndeBuurt033 voor ondersteuning. Neem gerust contact op met onze Buurtnetwerker om eens te sparren bij wie je op het juiste adres bent of wat de beste route is om te bewandelen. Bel of mail: 06-42627891 of michelle.veerman@indebuurt033.nl

Sociaal

Raadspreekuur 18 maart Vathorst

Een laagdrempelige en toegankelijke manier om contact te hebben met raadsleden is het raadspreekuur. Een kop koffie met een goed gesprek, met volop ruimte voor inwoners om te vertellen wat zij belangrijk vinden voor hun buurt, wijk of Amersfoort.

Op zaterdagochtend 18 maart – van 11.00 tot 12.00 uur – is er een inloopspreekuur in de bibliotheek van Vathorst.

De gemeenteraad is er voor alle inwoners. Raadsleden horen graag wat inwoners en organisaties uit de stad belangrijk vinden voor Amersfoort. Het spreekuur is er voor inwoners om hun mening te kunnen geven over plannen van de gemeente. Hun zorgen te uiten over wat er speelt in hun buurt. Om vragen te stellen. Een goed idee in te brengen. Of gewoon om eens kennis te maken met raadsleden.

Sociaal

Vacature creatieve begeleider

Creëer jij een warme sfeer, waarin volwassenen met verschillende hulpvragen zich thuis en gezien voelen? En heb je zin in een nieuwe uitdaging waarin je jouw creatieve passies en levensenergie kan delen? Wij zijn op zoek naar een creatieve begeleider voor 16-32 uur. De startdatum is in overleg met jou, zo snel mogelijk.

Waar ga je werken?

Land in Zicht is een groene en sociale onderneming aan de rand van Amersfoort Vathorst waar we zorgen voor mens en aarde. We bieden dagbesteding en leerwerktrajecten in verschillende werkgebieden. Deelnemers ervaren zingeving en gaan een bijzondere ontwikkelingsweg.

Wat ga je doen?

De deelnemers die jij met je collega begeleidt werken in een beschutte Hoeve, met keuken, tuin, huiskamer en creatieve ruimte. Andere deelnemers gaan op pad met het Groen- en Houtbedrijf, werken in de Tuinderij en in het toekomstige Theehuis.

In de ochtend ontmoet je iedereen voor een kop koffie. Daarna gaan de verschillende groepen in hun eigen werkgebied aan de slag. Je verdeelt de taken met je collega. Jullie begeleiden een groepje deelnemers dat een dagelijkse lunch bereidt. Met anderen werk je aan een klus in de tuin. Met een derde groepje werk je aan het maken van bijvoorbeeld broodplanken, kruidenthee of omslagdoeken, die in het winkeltje verkocht worden.

Heb jij het in je?

Verbindingen leggen tussen verschillende mensen en verschillende niveaus gaat jou gemakkelijk af, je zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen. Je stelt je flexibel op, bent gastvrij en houdt een goede balans tussen professionaliteit en menselijkheid. Jij houdt de regie. Dingen die moeten gebeuren zie je en pak je zelfstandig op. 

Als je ons team wilt komen versterken dan vragen we het volgende van je:

·       Je hebt een zorg gerelateerde opleiding afgerond op minimaal mbo 4 niveau

·       Je hebt 3-5 jaar ervaring met mensen met LVB, autisme en psychische hulpvragen

·       Je kunt zelfstandig zorgplannen maken en bent computervaardig

·       Ervaring met ‘Geef me de 5’ is een pre

Land in Zicht heeft jou veel te bieden

·       Waanzinnig mooie werkplek

·       Functie voor 16 - 32 uur, waarvan in ieder geval de dinsdag en donderdag. Andere werkdagen zijn in overleg

·       Doorgroeimogelijkheden in het vakgebied

·       Goed salaris conform CAO GGZ

·       Secundaire voorwaarden, zoals een dagelijkse lekkere lunch met ingrediënten van eigen land

·       Geweldige collega’s!

Enthousiast? Wij ook!

Stuur je motivatie en CV voor 15 januari naar info@landinzicht.net. Bij vragen kun je vanaf 2 januari contact opnemen met onze zorgcoördinator Milou Harskamp: milou@landinzicht.net of 06 36410874 

Groen

Boerderijenboulevard tijdelijk dicht

In de periode van maandag 16 januari 2023 tot uiterlijk vrijdag 3 februari 2023 is de Boerderijenboulevard in Vathorst tussen rotonde 10 en de Verbindingsweg doordeweeks van 09.00 uur en 16.00 uur afgesloten voor alle verkeer. Omrijden kan via de andere boulevards.

Gemeente Amersfoort laat in twee gebieden langs de Boerderijenboulevard en Laakboulevard 90 nieuwe bomen planten in verbeterde groeiplaatsen. Hiervoor moeten eerst vijftien dode bomen en oude boomstronken worden verwijderd. In de smalle bermen is te weinig ruimte om te werken zonder verkeershinder. Waar het kan werkt de aannemer vanaf busbaan. De bus rijdt dan tijdelijk over de reguliere rijbaan. Op werkplekken zonder busbaan wordt de rijbaan buiten de spits afgesloten. Het verkeer moet dan tijdelijk omrijden.

Afsluiting verplaatst 

Oorspronkelijk stond de afsluiting gepland tussen 7 en 20 december 2022. Op verzoek van de ondernemers van Winkelcentrum Vathorst is die verplaatst naar half januari 2023. Zo blijft het winkelcentrum rond de feestdagen bereikbaar.

Aanleiding

Alle 1700 zuileiken langs de rondweg van Vathorst zijn geënt: twee eiksoorten zijn samengevoegd. Helaas blijkt dat de verbinding tussen de ent (de zuilvorm) en de onderstam niet goed vergroeit. In een aantal jaren slibben de vaten in de stam langzaam dicht en de eik gaat dood. Dit proces heet ‘uitgestelde onverenigbaarheid’ en is onomkeerbaar.

Gemeente Amersfoort vervangt iedere dode zuileik. In twee proefgebieden langs de Boerderijen- en Laakboulevard onderzoekt zij de komende jaren welke boomsoorten en ondergrondse omstandigheden het beste werken in de smalle middenbermen van de boulevards. Hiervoor is het nodig vijftien dode zuileiken te kappen. Daarna worden 90 nieuwe bomen geplant in negen verschillende boomsoorten zoals zuilvormige beuken, iepen en berken. Er worden geen zuileiken meer geplant.

Cultuur

TRY-OUT: 'Glamping op de Camping!' (4+)

TRY-OUT: Nuffe Tantes in ‘De Glamping op de Camping Vakantieshow!’ (4+)

Ben jij ook zo aan vakantie toe!?

Ga met de Nuffe Tantes mee kamperen en kom helemaal tot rust! Of toch niet? Roosje en Greetje hebben een droomvakantie gepland, maar die droom valt al gauw in het water. Van honger tot heimwee en van een lekkende tent tot lekgeprikt worden door de muggen... In deze herkenbare en grappige show maak je het allemaal mee!

Gespeeld en gecreëerd door de kleurrijke theatermaaksters Floor van der Poort en Irene Schouten. Zij hebben elkaar 10 jaar geleden ontmoet tijdens hun muziektheateropleiding en zijn superblij dat ze na de coronacrisis weer op de planken kunnen staan! Met behulp van vernuftige kostuums, poppen, decors, liedjes en voice-overs, weten ze als geen ander op humoristische wijze in de huid te kruipen van de Nuffe Tantes!

De try-out van deze muziektheater familievoorstelling zal plaatsvinden op zondag 23 oktober om 15:00 uur in Theater De Kamers te Amersfoort.

Bestel hier je kaartjes:

www.nuffetantes.com

Sociaal

VoorleesExpress Eemland zoekt voorlezers

De VoorleesExpress is een project waarbij vrijwilligers voorlezen aan kinderen van 3 tot 8 jaar die risico lopen op een taalachterstand. Door op een interactieve manier voor te lezen, wordt de taalontwikkeling bij het kind gestimuleerd. Een voorlezer bezoekt hiervoor het gezin en betrekt ook de ouders bij het voorlezen. VoorleesExpress Eemland zoekt nu voorlezers voor gezinnen in Vathorst, enthousiaste vrijwilligers die wekelijks voor willen lezen gedurende een traject van 20 weken waarbij het accent op leesplezier ligt.

Van vrijwilligers wordt verwacht dat ze met een open houding de gezinssituaties kunnen inschatten, graag mensen en kinderen coachen en natuurlijk affiniteit hebben met het stimuleren van taalontwikkeling. Alle vrijwilligers krijgen een training en worden begeleid.

Aanmelden en meer informatie

Wie geïnteresseerd is en zich aan wil melden of meer informatie wil, kan contact opnemen met Jessica Jager voorleesexpress@bibliotheekeemland.nl. Meer informatie is ook te vinden op www.voorleesexpress.nl/locatie/eemland

Sociaal

Koffiebus feestelijk geopend!

Op Woensdag 17 augustus was de feestelijke opening van de Koffiebus op het plein van winkelcentrum Vathorst. Onze kersverse wijkwethouder Rutger Dijksterhuis had de eer om deze nieuwe mobiele ontmoetingsplaats te verwelkomen in onze wijk.

De Koffiebus is iedere woensdag van 10 tot 17 uur te vinden op het plein van winkelcentrum Vathorst. De Koffiebus schenkt niet alleen uitstekende koffie maar vooral ook oprechte aandacht.

Op deze gezellige locatie staat ontmoeten en verbinding centraal. De missie van De Koffiebus is om buurtbanden te smeden en daarmee sociaal isolement tegen te gaan. En dat door de buurtbewoner zelf, die zich kan inzetten als schenker, bakker, soepmaker of chauffeur.

Een ontzettend leuke plek om samen met jouw buurman/buurvrouw aan te schuiven. Maar ook alleen bent u van harte welkom. Want juist op het contact tussen de verschillende bezoekers wordt ingezet. De vrijwilligers van de Koffiebus staan klaar om bezoekers te voorzien van iets te drinken en een heerlijk stukje (zelf gebakken) taart en maken graag even een praatje.

Mocht u graag de Koffiebus willen bezoeken maar bent u minder mobiel, denk dan eens aan het inzetten van ANWB-automaatje. ANWB AutoMaatje is een vervoerservice waarbij vrijwillige chauffeurs minder mobiele wijk of dorpsgenoten vervoeren. De chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto. Je betaalt alleen een kleine onkostenvergoeding van € 0,35 per kilometer aan de vrijwillige chauffeur. Aanmelden kan makkelijk door te bellen naar telefoonnummer 06-53700784 of mailen via: Automaatje.amersfoort@gmail.com. Houdt er rekening mee dat het matchen van een vraag met een vrijwilliger een paar dagen kan duren. 

Sociaal

Nieuwsbrief juli 2022

De nieuwsbrief van juli 2022 is uitgebracht. Wil jij ook lezen waar de straatambassadeurs zoal mee bezig zijn, klik dan op deze link van onze nieuwsbrief.

Cultuur

FamilieFestival

Van 17 t/m 21 augustus sluiten we de Zomervakantie af met een heerlijk FamilieFestival voor alle kinderen van 0-101 bij Theater de Kamers.

Kom spelen in onze Buiten Kamer met de voetjes in het zand waar de kinderen zandkastelen kunnen bouwen en bloemenarmbandjes kunnen maken. Wij zorgen voor lekker eten en drinken vanuit onze foodtruck op het strandje.

Er is een escaperoom, een knutseltafel, maar ook workshops en voorstellingen. Plezier voor het hele gezin.

Houdt onze website in de gaten voor het programma, deze komt binnenkort online. www.theaterdekamers.nl

Lijkt het jou leuk om mee te doen in het programma? Neem dan contact met ons op.

Wees welkom.

Geluk

Maak jij Amersfoort Awesome? Win €1000!

Win €1.000,- om Amersfoort Awesome te maken!

Amersfoort is het kloppend hart van Nederland. Een ontzettend fijne stad om te wonen, werken en verblijven. Je zou kunnen zeggen: bijna perfect. Bijna, want een groep van twintig Amersfoorters denkt dat er ideeën zijn om Amersfoort nóg toffer te maken. Zij zijn nu op zoek naar die ideeën. Heb jij een awesome idee voor onze stad? Zend jouw idee in voor 20 juni via www.awesomeamersfoort.nl en win €1.000-, om jouw idee te realiseren.

Ideeën gezocht

Hangmatten verspreid door de stad? Bloemzaad om Amersfoort in bloei te zetten? Amersfoortse kunst verspreid door de wijken? Een kickstart voor een Amersfoortse wijngaard? Kaartjes om je buurman uit te nodigen voor een bakkie of blokkie om? Een wandelroute langs alle (volks)tuinen? We zijn op zoek naar ideeën die Amersfoort nog toffer maken! 

Je kunt je idee tot 20 juni inzenden via www.awesomeamersfoort.nl. Uit alle inzendingen worden op 24 juni de vijf meest awesome ideeën geselecteerd. De vijf finalisten pitchen op maandagavond 4 juli in Café Onder de Linde (Groenmarkt 9) hun idee. Twintig ‘trustees’ (mini-investeerders) leggen samen €1000,- in en selecteren diezelfde avond nog een winnaar. De winnaar kan met een coach en het geldbedrag een kickstart maken bij de realisatie van zijn of haar idee om Amersfoort Awesome te maken!

Waar zijn we naar op zoek?

De trustees zijn op zoek naar:

  • Ideeën die over Amersfoort gaan
  • Ideeën die awesome zijn
  • Ideeën die verrassend zijn
  • Ideeën die doordacht zijn

Meer over de criteria lees je op de website van Awesome Amersfoort. De uitwerkingsvorm van je idee is helemaal vrij. 

Awesome Amersfoort

Awesome Amersfoort is hét platform om Amersfoort nóg gaver te maken. Tijdens twee-maandelijkse pitch avonden worden keigoede ideeën gepresenteerd die Amersfoort Awesome maken. Een team van twintig trustees bepaalt aan het einde van de avond een winnaar. De winnaar krijgt een coach en €1.000,- contant om zijn of haar awesome idee direct uit te voeren.

Cultuur

I AM Redo in Theater de Kamers

Op 11 mei ontvangt Theater de Kamers Redouan Ait Chitt, oftewel Redo. Afgelopen jaar opende hij hét Eurovisie Songfestival met zijn breakdance act voor een miljoenenpubliek.

Zonder enige medische verklaring werd Redouan Ait Chitt, oftewel Redo, geboren met verschillende fysieke beperkingen. Ondanks de complicaties heeft Redo nooit toegelaten dat dit zijn leven negatief zou beïnvloeden. Als kind kreeg hij te maken met veel vooroordelen en tegenslagen. Hij weigerde gebruik te maken van alle speciale hulpmiddelen en aanpassingen die hem door artsen en specialisten werden aangeboden.

De afgelopen 15 jaar heeft Redouan Ait Chitt, oftewel Redo, zijn passie voor breakdance ontwikkeld tot een indrukwekkende carrière. In 2018 ging zijn eigen solo-show, REDO, in première. Een jaar later schreef hij geschiedenis door het winnen van “De Zwaan”, de meest prestigieuze dansprijs van Nederland. Hiermee is hij de eerste hiphopdanser die zo’n dergelijke prijs wint.

“Door passie, creativiteit en doorzettingsvermogen heb ik mezelf kunnen overwinnen. Nu wil ik mensen inspireren om hun dromen te volgen, in zichzelf te geloven en vooral om trots te zijn op wie je bent.”

Op 11 mei ben je van harte welkom voor een meet en greet met Redo om je te laten inspireren. Redo zorgt voor een interactieve middag. Je mag je vragen stellen en gaat samen in gesprek. De adviesleeftijd voor deze middag is 6 jaar en ouder.

www.theaterdekamers.nl/agenda

Sociaal

Things to Do in 't VeenVat

Na het succes van 2019 organiseren we opnieuw een informatieve dag. We krijgen regelmatig te horen dat er in Vathorst en Hooglanderveen niet veel te doen is, terwijl er vele verschillende organisaties en initiatieven actief zijn! Veel, vooral nieuwe bewoners, zijn nog niet bekend met het aanbod of mogelijkheden op het gebied van zorg, welzijn, cultuur en sport.

Op zaterdag 18 juni 2022 kunnen bewoners en verenigingen/initiatieven uit Hooglanderveen en Vathorst kennis met elkaar en met de initiatieven maken. Daarnaast kan men elkaar natuurlijk ontmoeten, met als doel om uiteindelijk de bewoners van Hooglanderveen en Vathorst deel te laten nemen aan de initiatieven die Hooglanderveen en Vathorst te bieden hebben. Daarnaast ontmoet u andere organisaties om de mogelijkheden en initiatieven van uw organisatie te delen en mede hierdoor een breder netwerk op te bouwen met organisaties buiten het gebruikelijke netwerk.

Op zaterdag 18 juni van 14:00-17:00 zullen in dorpshuis en sporthal ‘De Dissel’ te Hooglanderveen vele initiatieven en verenigingen zich tonen aan het publiek. Na afloop is er gelegenheid om een hapje en drankje te nuttigen.

Om “Things to do in ’t VeenVat” goed neer te kunnen zetten hebben wij jullie hulp nodig bij de promotie en invulling! Uiteindelijk willen we zoveel mogelijk bewoners van Hooglanderveen en Vathorst laten zien wat de verenigingen en initiatieven in hun wijk en dorp te bieden hebben.

U kunt via het contactformulier het inschrijfformulier voor deze dag opvragen. U krijgt dan in De Dissel ruimte beschikbaar in de vorm van een tafel, buitenruimte of een sportvloer om uw initiatief onder de aandacht te brengen om zo nieuwe leden, deelnemers of vrijwilligers te werven. Tijdens deze middag wordt u voorzien van een kopje koffie of thee en na afloop nodigen wij de standhouders uit om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

Doet u mee met “Things to do in ’t VeenVat”?

Wij zien uw inschrijving graag tegemoet.

 

Met een VeenVat groet,

Piroska Baars

Sven Slop

Henny Rouwhorst

Astrid de Vré

Michelle Veerman

Sociaal

AutoMaatje in Vathorst / HooglanderVeen

Als u bewoner bent van Vathorst of Hooglanderveen en u bent voor uw vervoer afhankelijk van anderen, kunt u zich via de dienst AutoMaatje door een buurman of -vrouw laten halen of brengen. Zij rijden met hun eigen auto en brengen daarvoor € 0,30 per kilometer bij u in rekening.

U kunt de dienst gebruiken voor doktersbezoek, maar ook om naar de kapper te gaan, of voor een gezelligheidsbezoek of om bijvoorbeeld te winkelen.

Om u aan te melden en daarna om een rit aan te vragen kunt u bellen naar telefoonnummer 06-53700784 of mailen via: Automaatje.amersfoort@gmail.com

Duurzaamheid

Update zonnestroomproject op ABC De Bron

We zijn een stap verder met het project Buurtstroom Amersfoort De Bron.

Voor dit zonnepanelenproject heeft de gemeente Amersfoort het dak van scholencomplex ABC Vathorst-De Bron beschikbaar gesteld.

Het doel van het project is om met buurtbewoners nieuwe duurzame energie op te gaan wekken door middel van ongeveer 200 zonnepanelen. 

Binnenkort organiseren we een informatieavond over dit project. Deze zal waarschijnlijk half/eind mei 2022 plaats gaan vinden. Daarnaast zijn we een informatiebrochure aan het opstellen.

Het voorlopige aanbod voor geïnteresseerden is:

Je kunt deelnemen vanaf € 300,- (de waarde van 1 zonnepaneel) of een veelvoud daarvan. De regeling duurt 15 jaar. Je krijgt jaarlijks, gedurende 15 jaar, een vergoeding van ongeveer € 26,- per paneel. Na 15 jaar heb je ongeveer € 90,- verdiend per paneel. [dit is een conservatieve berekening, we verwachten dat het gunstiger uitpakt. Het aanbod kan nog iets wijzigen]

Het project betreft een postcoderoosproject. Dit houdt in dat buurtbewoners in de postcode van het dak en omliggende postcodes mee kunnen doen. Zie https://buurtstroom.nl/buurtstroom-amersfoort-de-bron voor meer informatie.

Buurtgenoten investeren gezamenlijk in zonnepanelen. Ideaal voor mensen die zelf geen zonnepanelen kunnen plaatsen, maar wel graag willen bijdragen aan een groene planeet door het opwekken van groene stroom. Maar ook mensen die al zonnepanelen hebben op hun dak, kunnen deelnemen. De coöperatie regelt alles, van opstarten project tot en met de aansluiting van de panelen op het energienet en het onderhoud van het systeem.

Zo ontzorgen we de buurtbewoners en profiteren zij 15 jaar lang via een vergoeding per opgewekte kWh.

Interesse? Vul het formulier in en je komt op de interesselijst.

Sport

Krav Maga lessen in Vathorst.

Sterk in je schoenen staan, dat is wat wij allemaal willen voor onze kinderen! De meeste kinderen hebben wel eens te maken met een pestkop op het schoolplein. Mentale weerbaarheid, je eigen grenzen stellen en het leren inschatten van situaties zijn onderwerpen waar we tijdens de lessen zelfverdediging veel tijd aanbesteden.

Kinderen en tieners kunnen ingeschreven worden via kids@brockerhealth.nl.

Schrijf jij je nu alvast in?

Vermeld bij inschrijving de volgende gegevens: naam en leeftijd van uw kind, voorkeursdag en tijdstip, soort abonnement (1x per week of onbeperkt) en de soort les.

Neem ook voor vragen of het volgen van een proefles contact op via kids@brockerhealth.nl

Brocker Health

Amersfoort vathorst

info@brockerhealth.nl

Sociaal

Nieuwsbrief - November

Nieuwsbrief Straatambassadeurs Vathorst-Hooglanderveen

November 2020 – nummer 1    

Dit is de eerste Nieuwsbrief die we als stuurgroep naar alle straatambassadeurs in Vathorst en Hooglanderveen sturen. Bij elkaar komen zit er voorlopig niet in en daarom bedenken we andere manieren om contact te houden.

Wij hopen dat jullie dit waarderen en mochten jullie voor de volgende nieuwsbrief ook input willen geven, stuur het in. Zo kunnen we met elkaar kennismaken en nieuwtjes voor de wijk delen.

Als stuurgroep zijn we best trots dat we ons doel om 15 straatambassadeurs te werven in dit jaar gelukt is, maar er kunnen er nog meer bij. Ons advies is dan ook: vertel het rond en vraag meteen of ze interesse hebben om ook straatambassadeur te worden. De stuurgroep vergadert iedere 2 weken digitaal en daarnaast heeft iedereen wat eigen taken. We hebben de picknick gehad, waar we ook ideeën van andere wijken opdeden. Zo zijn er ontwerpen gemaakt voor een Beachvlag en een Ansichtkaart. Als de Ansichtkaarten gedrukt zijn, bezorgen we bij iedereen een stapeltje.

In de tas met informatie vonden jullie een lijst met organisaties. Ook is het goed om regelmatig een aantal sites te bekijken: https://hooglanderveenhub.net, https://www.youtube.com/channel/UCg2oLhI-RFQJPDBVfHUf29Q, https://vathetveen.nl/ en het magazine Beleef Vathorst van OBV.

Misschien hebben jullie al kennisgemaakt met het buurtbakfiets project. Omdat het aanbod van diensten groot was en de vraag bijna nihil, zijn we met de bakfiets op pad gegaan om naar de bewoners te luisteren. Binnenkort hebben we onze eigen bakfiets die ook gebruikt kan worden in de wijk. Heb je een idee of wil je dat we in jouw buurt/straat langskomen, laat het weten.

Oproep

Voor het maken van de nieuwsbrief zijn wij op zoek naar helpende handjes. Wij vinden het belangrijk dat deze nieuwsbrief een mooie tool wordt waar we allemaal iets aan hebben. Wij hebben al veel ideeën over de inhoud en zouden het leuk vinden om ook jullie ideeën te horen.

Vind je het leuk om mee te denken over de opmaak/creëren van de nieuwsbrief ,ben jij een schrijftalent of heb je ervaring met het versturen van een nieuwsbrief, laat het ons weten op straatambassadeursvhv@outlook.com.

VrijwilligersAcademie

Er worden vanuit de vrijwilligersacademie diverse (gratis) trainingen aangeboden voor vrijwilligers om hen te ondersteunen in de uitvoering van hun vrijwilligerswerk. Dit is voor álle vrijwilligers, dus ook voor de straatambassadeurs in de wijk. De trainingen worden aangeboden door Indebuurt033.

Er worden geregeld nieuwe cursussen toegevoegd, dus hou het trainingsaanbod goed in de gaten:

https://www.indebuurt033.nl/vrijwilligers/vrijwilligersacademie/

Op vrijdag 20 november a.s. is er een training omgaan met psychische kwetsbaarheden.

Tijd: 10:00 -16:00 uur

Locatie: Hart van Vathorst, Angelinapolder 3, Amersfoort

Voor koffie/thee en een lunch wordt gezorgd.

Van de trainersorganisatie CroanConsult ontvang je mail ter voorbereiding op de training.

Wil je meedoen, meld je dan zo snel mogelijk aan via: va@indebuurt033.nl

Kerstactie

Omdat de kerst er voor iedereen toch wel anders uit gaat zien vanwege de Corona maatregelen, willen wij extra aandacht vragen om iets gezelligs te doen voor en met de mensen in de straat tijdens de feestdagen. 

Wij zijn bezig om een actie op te zetten en hopen op deze manier ook meer straatambassadeurs te werven. Wij willen de mensen uitdagen om iets te bedenken hoe ze met hun straat de mensen in de zorg of het onderwijs een hart onder de riem kunnen steken door bijvoorbeeld een kaars voor het raam te zetten, een kerstwensbal op te hangen of lichtjes in de straat op te hangen. Als ze zich aanmelden als SA ontvangen ze een kleine bijdrage en aandacht voor hun activiteit.

Wij willen ook jullie vragen om elkaar goed in de gaten te houden tijdens de feestdagen. Hebben jullie leuke ideeën hoe je de verbinding met elkaar op kan zoeken? Laat het ons weten en zo kunnen we elkaar ook weer inspireren!

Hartelijke groet,

Stuurgroep Straatambassadeurs Vathorst & Hooglanderveen

Nienke, Henny, Gerry, Charlotte

straatambassadeursvhv@outlook.com

Sociaal

Burendag 2020

Klaar voor de start! 25 taarten leveren voor alle gezellige buurtjes in Vathorst en Hooglanderveen

Sociaal

Interview met straatambassadeur Nienke

Interview met vrijwilliger & straatambassadeur/stuurgroep Nienke Buiskool Leeuwma in AD Amersfoortse Courant.

Zoom