Sociaal

Behoefte-enquête ABC en IndeBuurt033

Vanuit het ABC-verband (samenwerking scholen, kinderopvang en welzijn) worden in Vathorst en Hooglanderveen veel activiteiten en projecten georganiseerd om de wijk leuker, gezelliger en leefbaarder te maken. We zijn benieuwd hoe het aanbod in Vathorst en Hooglanderveen ervaren wordt door de inwoners. Hoe ervaren de inwoners het wonen, werken en leven in de wijk? Waar ontmoeten zij elkaar? Van welke voorzieningen maken zij gebruik en wat is de behoefte op gebied van activiteiten en ondersteuning?

Om antwoord te krijgen op bovenstaande vragen hebben wij een behoefte-enquête uitgezet. Het invullen van de enquête duurt ongeveer 10 minuten. Graag vragen we jou om deze enquête in te vullen en waar mogelijk deze te delen in wijk en dorp. Ontzettend bedankt daarvoor!

Link naar de enquête: https://bit.ly/behoefteonderzoekVH

Sociaal

Statiegeld actie Jumbo Vathorst

Statiegeld actie Jumbo Amersfoort Vathorst t.b.v. kankerbehandeling Kerwin

Alles klopte in het leven van Anika Blessing en haar man Kerwin (destijds 33): ze waren getrouwd, hadden samen een huis gekocht, hadden allebei een leuke en goede baan en waren net kersverse ouders geworden van een gezond kindje. Maar dan wordt er in 2018 bij Kerwin uitgezaaide kanker ontdekt en stort alles in. De prognose was, mits de chemokuur zou aanslaan, dat Kerwin nog enkele maanden te leven zou hebben. Ze waren daarom vooral bezig met afscheid nemen, het regelen van een uitvaart en het regelen van herinneringen voor hun zoontje.

In de loop van de chemotijd krijgen Anika en Kerwin het gevoel dat er meer mogelijk is dan alleen een chemokuur. Er werd niet eens onderzocht of alternatieven voor hem überhaupt een kans van slagen hadden. Er werd al op voorhand gezegd dat het niet kon voor zijn type kanker. Daar waren zij het niet mee eens.

Via een lange zoektocht komen ze terecht bij een arts in Spanje, die Kerwin wel een kans wil geven. Kerwin is toen met zijn laatste beetje kracht het vliegtuig ingestapt en heeft daar immuuntherapie gekregen. Door de immuuntherapie verbeterde hij binnen enkele weken enorm. Ze dachten dat ze dé oplossing hadden gevonden. Het is dan ook een onbeschrijfelijke teleurstelling als na een tijdje blijkt dat de immuuntherapie niet meer werkt, omdat de kanker resistent is geworden.

De laatste hoop: een gepersonaliseerd vaccin. 

Inmiddels hebben ze drie jaar tijd kunnen rekken, maar Kerwin's situatie is wederom erg verslechterd. Er is nu echter een vooruitstrevende behandeling die een reële kans biedt om Kerwin in leven te houden en daarnaast de kwaliteit van leven verbetert. Hun allerlaatste hoop: een gepersonaliseerd vaccin uit Duitsland. De tumor heeft speciale kenmerken die alleen daarop voorkomen. Die kenmerken zijn opgezocht en worden verwerkt in een vaccin, waardoor je eigen immuunsysteem weet waar het moet zijn om de kanker aan te vallen en de resistentie te doorbreken. Als dat gebeurt kan je lichaam voor langdurige tijd de kankercellen aanvallen. Er hangt alleen een behoorlijk prijskaartje aan. Daarom hebben Anika en Kerwin een crowdfunding opgestart, waarmee ze het nodige bedrag bij elkaar proberen te krijgen.

Door de hele maand december je statiegeld te doneren bij Jumbo Vathorst kan jij helpen om de laatste 23% naar het streefbedrag te halen. Mocht je gewoon willen doneren voor de laatste kans op langer leven voor Kerwin dan kan dat ook: www.geef.nl/nl/actie/kerwin.

Gezondheid

Vervoer naar vaccinatie

Moeite met vervoer naar je vaccinatie locatie? ANWB AutoMaatje Amersfoort helpt!

Wel een boostervaccinatie, maar moeite om op de vaccinatie locatie komen? AutoMaatje kan helpen.

Via AutoMaatje kunnen we een buurman of buurvrouw vragen om jou te begeleiden naar de vaccinatie locatie. Tijdens de rit houden de chauffeurs zich aan de maatregelen van het RIVM, middels ontsmetten van de zitplaats, een mondkapje en extra ventilatie in de auto. 

Heb je vervoer nodig, bel dan op maandag, dinsdag of donderdag tussen 9 en 12 uur naar telefoonnummer 06-53 700 784 .

Wil je als vrijwilliger helpen met het vervoer en heb je een eigen auto? Neem dan met ons contact op.

Cultuur

OM ARM ME

Na een stadsreis is het woordkunstwerk OM ARM ME van stadsdichter Jacques de Waart 11 mei verhuisd naar Theater De Kamers in Vathorst. De Waart maakte het opvallende kunstwerk om Amersfoorters een hart onder de riem te steken. Zonder iets af te doen aan de noodzakelijke corona maatregelen, herinnert het kunstwerk ons zachtjes aan wat we zo missen: Bij elkaar komen, een omhelzing, uitbundig genieten van elkaar en van kunst en cultuur.

Het lichtgevend kunstwerk bestaat uit drie delen, met de manshoge woorden OM ARM ME. Korte woorden, met een zachte klank en van grote betekenis waar begrip en compassie uit spreken. Dat is wat Jacques de Waart graag wil overbrengen.

Toen Bzzzonder hoorde dat het kunstwerk ging rondreizen herkenden zij zich volledig in deze boodschap en dachten zij direct aan de gevel van Theater De Kamers.

Toen Bzzzonder hoorde dat het kunstwerk ging rondreizen herkenden zij zich volledig in deze boodschap en dachten zij direct aan de gevel van Theater De Kamers. 

Karin Jansen van Bzzzonder: “Als familietheater met theaterbso bieden we ruimte voor verhalen en als ontmoetingsplek brengen we verhalen bij elkaar. OM ARM ME past daar mooi bij. Ontmoeting is ons fundament, en we missen het zo, net als het theater als plek om even weg te dromen naar een andere wereld of een feestje te bouwen. Dit kunstwerk is een hart onder de riem: iedereen die hier nu langs loopt of -fietst, mag zich even door ons of elkaar omarmd voelen; we zien je. Het staat ook precies voor wie wij als Bzzzonder zijn: iedereen is bijzonder en we omarmen ieders talent, achtergrond of beperking. 

Het kan bijna geen toeval zijn dat precies deze week in Theater De Kamers een nieuw leerwerkteam start met collega's die net een beetje meer begeleiding nodig hebben bij hun werk. Ook zijn wij, als ontmoetingsplek waar verhalen vertellen een grote rol speelt, nieuwsgierig welke verhalen de woorden 'Omarm me' oproepen bij mensen uit de buurt. Daar gaan we wat moois mee doen.

Wat roept het kunstwerk bij jou op? Laat het ons weten: www.theaterdekamers.nl (agenda) of info@bijzonderegasten.nl

Het kunstwerk Om Arm Me is tot 8 juni bij Theater De Kamers te zien. Daarna reist het door naar een volgende plek.

Duurzaamheid

Zonnestroomproject op ABC De Bron

We zijn gestart met het project Buurtstroom Amersfoort De Bron. De gemeente Amersfoort heeft het dak van scholencomplex ABC Vathorst-De Bron beschikbaar gesteld voor zonnepanelen.

Het doel van het project is om met buurtbewoners nieuwe duurzame energie op te gaan wekken door middel van ongeveer 200 zonnepanelen. 

Het project betreft een postcoderoosproject. Dit houdt in dat buurtbewoners in de postcode van het dak en omliggende postcodes mee kunnen doen. Zie https://buurtstroom.nl/buurtstroom-amersfoort-de-bron voor meer informatie.

Buurtgenoten investeren gezamenlijk in zonnepanelen. Ideaal voor mensen die zelf geen zonnepanelen kunnen plaatsen, maar wel graag willen bijdragen aan een groene planeet door het opwekken van groene stroom. Maar ook mensen die al zonnepanelen hebben op hun dak, kunnen deelnemen. De coöperatie regelt alles, van opstarten project tot en met de aansluiting van de panelen op het energienet en het onderhoud van het systeem.

Zo ontzorgen we de buurtbewoners en profiteren zij 15 jaar lang via een vergoeding per opgewekte kWh.

Interesse? Vul het formulier in en je komt op de interesselijst.

Sociaal

Doe mee met de Hart onder de Riem-actie!

Amersfoortse hulporganisaties starten Hart onder de Riem-actie voor inwoners van 70+

Corona maakt dat we een bijzonder jaar beleven. Veel activiteiten zijn door de beperkingen weggevallen. Voor oudere inwoners kan het in deze wintermaanden extra lastig zijn. Daarom hebben een aantal hulporganisaties de hoofden bij elkaar gestoken en organiseren zij een Hart onder de Riem-actie voor alleenstaande inwoners van 70+. De gemeente ondersteunt dit initiatief van harte. Burgemeester Lucas Bolsius heeft op 10 december het eerste tasje aan een inwoner van Amersfoort aangeboden.

Het initiatief voor deze actie komt van Indebuurt033, de Diaconie Protestantse Gemeente Amersfoort en Buurtkamer Binnenstad, maar wordt inmiddels breed gedragen. Ook de gemeente Amersfoort ondersteunt de actie met een financiële bijdrage voor de attentietasjes. In Vathorst en Hooglanderveen wordt deze actie uitgezet door de Straatambassadeurs in samenwerking met IndeBuurt033, Amerpoort en diverse andere wijkorganisaties.

Over de actie in Vathorst/Hooglanderveen

Wil jij (oudere) alleenstaande mensen in jouw straat een Hart onder de Riem steken en zo een beetje aandacht schenken? Dan kan je nu een verrassingstasje voor jouw buurman/buurvrouw aanvragen via de Straatambassadeurs. Jij kan je buurman/vrouw verrassen en tegelijk vragen hoe het met hem/haar gaat. Ook kan je vragen of ze hulp nodig hebben en ze verwijzen naar de informatie over hulp en activiteiten in de wijk, die ook in het tasje zitten. 

Wil jij in jouw straat de ouderen een Hart onder de Riem steken? Meld je dan aan als vrijwilliger voor deze actie bij de Straatambassadeurs. Dat kan via het contactformulier of door te mailen naar: Straatambassadeursvhv@outlook.com. Vergeet niet te vermelden in welke straat je woont.

Heb je zelf geen ouderen in jouw straat wonen of weet je niet goed wie je blij kan maken met een tasje? Wij kunnen kijken wie er bij jou in de buurt woont die binnen de doelgroep valt zodat je alsnog deel kan nemen aan de actie.

In dit filmpje op YouTube is te zien wat er van jou als vrijwilliger wordt verwacht: https://youtu.be/HTc65yYXbkc (de link naar het filmpje is ook onder dit bericht te vinden)

Uiteraard houd je bij het uitvoeren van deze actie de corona-maatregelen en voorschriften in acht. Wanneer je je aan hebt gemeld als vrijwilliger geven wij je informatie over hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Sport

Krav Maga lessen in Vathorst.

Goed nieuws!

Vanaf januari starten we met nieuwe uren voor de kids lessen. De huidige lessen raken vol en daarom is het tijd voor uitbreiding van de lessen: Kids Krav, Krav Maga tieners en Boxing Kids.

Kinderen en tieners kunnen ingeschreven worden via kids@brockerhealth.nl.

Schrijf jij je nu alvast in? Dan train je de maand januari gratis mee.

Vermeld bij inschrijving de volgende gegevens: naam en leeftijd van uw kind, voorkeursdag en tijdstip, soort abonnement (1x per week of onbeperkt) en de soort les.

Neem ook voor vragen of het volgen van een proefles contact op via kids@brockerhealth.nl

Sport

Dansstudio Inspired in ICOON

Zojuist is Dansstudio Inspired verhuisd naar het ICOON in Vathorst. Op deze top locatie met een mooie spiegelzaal worden vanaf nu alle lessen gegeven. Je volgt hier zowel Hip Hop Fusion als Kangoo Dance / Power. Om dit te vieren kan je bij aanmelding de code "icoon2020" invoeren bij het opmerkingen veld en ontvangt zo een gratis proefles!

Sociaal

Nieuwsbrief - November

Nieuwsbrief Straatambassadeurs Vathorst-Hooglanderveen

November 2020 – nummer 1    

Dit is de eerste Nieuwsbrief die we als stuurgroep naar alle straatambassadeurs in Vathorst en Hooglanderveen sturen. Bij elkaar komen zit er voorlopig niet in en daarom bedenken we andere manieren om contact te houden.

Wij hopen dat jullie dit waarderen en mochten jullie voor de volgende nieuwsbrief ook input willen geven, stuur het in. Zo kunnen we met elkaar kennismaken en nieuwtjes voor de wijk delen.

Als stuurgroep zijn we best trots dat we ons doel om 15 straatambassadeurs te werven in dit jaar gelukt is, maar er kunnen er nog meer bij. Ons advies is dan ook: vertel het rond en vraag meteen of ze interesse hebben om ook straatambassadeur te worden. De stuurgroep vergadert iedere 2 weken digitaal en daarnaast heeft iedereen wat eigen taken. We hebben de picknick gehad, waar we ook ideeën van andere wijken opdeden. Zo zijn er ontwerpen gemaakt voor een Beachvlag en een Ansichtkaart. Als de Ansichtkaarten gedrukt zijn, bezorgen we bij iedereen een stapeltje.

In de tas met informatie vonden jullie een lijst met organisaties. Ook is het goed om regelmatig een aantal sites te bekijken: https://hooglanderveenhub.net, https://www.youtube.com/channel/UCg2oLhI-RFQJPDBVfHUf29Q, https://vathetveen.nl/ en het magazine Beleef Vathorst van OBV.

Misschien hebben jullie al kennisgemaakt met het buurtbakfiets project. Omdat het aanbod van diensten groot was en de vraag bijna nihil, zijn we met de bakfiets op pad gegaan om naar de bewoners te luisteren. Binnenkort hebben we onze eigen bakfiets die ook gebruikt kan worden in de wijk. Heb je een idee of wil je dat we in jouw buurt/straat langskomen, laat het weten.

Oproep

Voor het maken van de nieuwsbrief zijn wij op zoek naar helpende handjes. Wij vinden het belangrijk dat deze nieuwsbrief een mooie tool wordt waar we allemaal iets aan hebben. Wij hebben al veel ideeën over de inhoud en zouden het leuk vinden om ook jullie ideeën te horen.

Vind je het leuk om mee te denken over de opmaak/creëren van de nieuwsbrief ,ben jij een schrijftalent of heb je ervaring met het versturen van een nieuwsbrief, laat het ons weten op straatambassadeursvhv@outlook.com.

VrijwilligersAcademie

Er worden vanuit de vrijwilligersacademie diverse (gratis) trainingen aangeboden voor vrijwilligers om hen te ondersteunen in de uitvoering van hun vrijwilligerswerk. Dit is voor álle vrijwilligers, dus ook voor de straatambassadeurs in de wijk. De trainingen worden aangeboden door Indebuurt033.

Er worden geregeld nieuwe cursussen toegevoegd, dus hou het trainingsaanbod goed in de gaten:

https://www.indebuurt033.nl/vrijwilligers/vrijwilligersacademie/

Op vrijdag 20 november a.s. is er een training omgaan met psychische kwetsbaarheden.

Tijd: 10:00 -16:00 uur

Locatie: Hart van Vathorst, Angelinapolder 3, Amersfoort

Voor koffie/thee en een lunch wordt gezorgd.

Van de trainersorganisatie CroanConsult ontvang je mail ter voorbereiding op de training.

Wil je meedoen, meld je dan zo snel mogelijk aan via: va@indebuurt033.nl

Kerstactie

Omdat de kerst er voor iedereen toch wel anders uit gaat zien vanwege de Corona maatregelen, willen wij extra aandacht vragen om iets gezelligs te doen voor en met de mensen in de straat tijdens de feestdagen. 

Wij zijn bezig om een actie op te zetten en hopen op deze manier ook meer straatambassadeurs te werven. Wij willen de mensen uitdagen om iets te bedenken hoe ze met hun straat de mensen in de zorg of het onderwijs een hart onder de riem kunnen steken door bijvoorbeeld een kaars voor het raam te zetten, een kerstwensbal op te hangen of lichtjes in de straat op te hangen. Als ze zich aanmelden als SA ontvangen ze een kleine bijdrage en aandacht voor hun activiteit.

Wij willen ook jullie vragen om elkaar goed in de gaten te houden tijdens de feestdagen. Hebben jullie leuke ideeën hoe je de verbinding met elkaar op kan zoeken? Laat het ons weten en zo kunnen we elkaar ook weer inspireren!

Hartelijke groet,

Stuurgroep Straatambassadeurs Vathorst & Hooglanderveen

Nienke, Henny, Gerry, Charlotte

straatambassadeursvhv@outlook.com

Sociaal

Nieuwsbrief Straatambassadeurs

Blijf op de hoogte van de Straatambassadeurs Vathorst en Hooglanderveen via de e-mail nieuwsbrief. Je krijgt de laatste updates, acties, activiteiten en nog veel meer. En misschien ben jij wel de volgende straatambassadeur.

Geluk

Gratis Loopbaan Ontwikkeladvies

GRATIS LOOPBAAN ONTWIKKELADVIES

Door de coronacrisis heeft de overheid subsidie beschikbaar gesteld voor het crisisprogramma ‘NL leert door’. Het NL leert door! ontwikkeladvies is voor iedereen vanaf 18 jaar…. Ja ook voor jou! Of je nu in loondienst werkt, werkzoekende bent, zzp ‘er, ondernemer of flexwerker.

Geeft jouw werk je nog voldoening? Wil je meer energie halen uit je werk? Loopbaanstappen maken of minder stress en meer regie over je werk en je leven hebben. Misschien ben je (noodgedwongen) op zoek naar een andere baan en wil je weten hoe je jouw kansen op de veranderende arbeidsmarkt kunt vergroten?

In dit aantrekkelijke gratis ontwikkeladviestraject ga je in drie persoonlijke gesprekken (online) aan de slag met jouw persoonlijke ontwikkelvraag. Ook een arbeidsmarkt- en talentenscan maken onderdeel uit van dit traject.

Per 1 december 2020 heeft de overheid subsidie beschikbaar gesteld voor 50.000 ontwikkel- adviestrajecten en hiervoor geldt: OP=OP. Meld je dus snel aan!

Geluk

NGS kennismaand

Vandaag start de NGS Sport- en Wellnessmassage kennismaand. In plaats van een kennisdag zijn er nu de hele maand november allemaal interessante webinars. Ik heb me voor zes daarvan aangemeld en zoals je ziet zit ik er inmiddels helemaal klaar voor!

Zoom