Doe jij mee met de Buitenspeeldag 2023?

Sociaal
24 april 2023

Buitenspelen is niet alleen leuk maar ook superrrr belangrijk! Ieder kind verdient een leuke uitdagende buitenspeelplek waar het samen met andere kinderen kan ontdekken en spelen. Daarom doen we in Vathorst en Hooglanderveen mee aan de Buitenspeeldag 2023 op woensdag 14 juni. Op die dag zal er rondom De Brink in Vathorst verschillende activiteiten georganiseerd worden.

Maar ook jij als inwoner kan meedoen in de organisatie van een Buitenspeeldag-activiteit! Door het optuigen van een Straatspeeldag, het uitzetten van een hinkelparcours of het installeren van een knikkerpotje. Het mag zo gek als je wilt, groot of klein, maakt niet uit!

Waarom in Buitenspelen zo belangrijk?

BUITENSPELEN = LEREN, BEWEGEN, ONTDEKKEN, GEZOND EN GENIETEN

Buiten spelen, sporten en bewegen is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Sterker nog: het is cruciaal voor hun fysieke, mentale en sociale ontwikkeling. Met de Buitenspeelweek vragen we aandacht voor dit thema. En stimuleren we kinderen en jongeren om naar buiten te gaan.

 

WAAROM BUITEN SPELEN?

Kinderen spelen tegenwoordig 6 keer (!) minder buiten dan hun ouders. 15% van de kinderen speelt nooit buiten, terwijl buiten spelen, bewegen en sporten cruciaal is voor de gezondheid en ontwikkeling van een kind. Door naar buiten te gaan wordt de creativiteit en nieuwsgierigheid gestimuleerd en ontwikkelen kinderen en jongeren zich zowel op lichamelijk als op sociaal gebied. Buitenspelen is een onderdeel van een gezonde leefstijl en heeft een positief effect op het menselijk immuunsysteem.

Weet wat er mogelijk is!

Heb je een leuke activiteit bedacht maar vraag je je af wat er mogelijk is in Amersfoort of waar je moet beginnen? Wij zetten wat tips op een rij! Meer tips lees je ook op: Voor organisatoren - De Buitenspeeldag - Jantje Beton

Doe het samen! Vele handen maken licht werk. Enthousiasmeer buren en vrienden en bedenk samen wat jullie kunnen doen voor de kinderen in jullie buurt. Het is fijn de taken te kunnen verdelen en samen weet je meer dan alleen. En laten we eerlijk zijn, het is ook nog eens een stuk gezelliger ????

Vergunning nodig? Voor een straat of wijkfeest is géén vergunning nodig in de Amersfoort. Een melding doen 15 dagen vooraf is voldoende en dit is gratis. Je kunt in sommige gevallen zelfs een evenementenpakket aanvragen. Daarmee kan je gratis gebruik maken van gemeentelijke materialen en voorzieningen. Handig als je bijvoorbeeld de straat af wil zetten voor een potje straatvoetbal! Let op! Dit moet wel 4 weken voor het evenement aangevraagd worden. Meer informatie:

Vergunning of melding evenement: Evenementen en festivals (amersfoort.nl)

Evenementenpakket: www.amersfoort.nl/evenementenpakket

Budget € Heb je voor jouw activiteit budget nodig? Bijvoorbeeld voor het huren van spelmateriaal of het aanpakken van een spellocatie? Ook daarvoor zijn er verschillende mogelijkheden:

Sponsoring: Sponsoring van de activiteiten door de lokale middenstand kan de kosten van jouw activiteit tijdens de Buitenspeeldag drukken. Dit kan ook in natura. Bijvoorbeeld:

- De plaatselijke groenteboer die appels als gezond tussendoortje aanbiedt aan de kinderen.

De lokale drukker die de promotieposters van de Buitenspeeldag drukt.

Buurtbudget: Het Buurtbudget is in het leven geroepen om de leefbaarheid in de wijken te vergroten. En spelen doet leven! Inwoners kunnen zelf hun idee indienen en een budget aanvragen. Voor Vathorst en Hooglanderveen zijn verschillende budgetten beschikbaar dus dien het bij de juiste commissie in. Houdt daarbij rekening dat de aanvragen vaak maar eens per maand beoordeeld worden dus dien jouw aanvraag op tijd in. Meer informatie via:

Burtbudget Vathorst: www.buurtbudgetvathorst.nl

Buurtbudget Hooglanderveen: Buurtbudget – Belangenvereniging Hooglanderveen (bvhooglanderveen.nl)

Wordt Straatambassadeur: Straatambassadeurs zijn de oren en ogen van een straat, kijken om naar hun buren en zorgen voor wat gezelligheid. Als je je aanmeld als straatambassadeur beschik je over een lief en leed potje waarbij je kosten die jij maakt voor straatactiviteiten uit kunt betalen. Bijkomend voordeel, je maakt gelijk deel uit van de Straatambassadeur community en wisselt zo ervaringen uit hoe je het in jouw straat nog leuker, gezelliger en fijner kan maken voor jou en jouw buren. Meer informatie: Straatambassadeurs (wijkconnect.com)

Jantje Beton: Kinderen van 4 t/m 12 jaar kunnen hun speelidee uitwerken (samen met hun ouders of verzorgers) en daarna bij Jantje Beton via deze pagina insturen.

Beperk je niet tot de Buitenspeeldag! Buiten spelen tijdens de Buitenspeeldag is leuk, het hele jaar door buitenspelen is nog leuker! Heb jij wel eens nagedacht over hoe uitnodigend jouw leefomgeving is voor kinderen om buiten te kunnen spelen? Hebben kinderen voldoende ruimte, is er voldoende uitdaging en voelen kinderen zich veilig genoeg (denk aan verkeer)? Goede vragen om eens over na te denken en over te brainstormen met jouw kinderen en buren. Wie weet kan er met een kleine verandering al een hoop veranderen binnen het buitenspeelklimaat voor onze kinderen. Soms heb je daar andere bij nodig, denk aan de gemeente voor fysieke aanpassingen of IndeBuurt033 voor ondersteuning. Neem gerust contact op met onze Buurtnetwerker om eens te sparren bij wie je op het juiste adres bent of wat de beste route is om te bewandelen. Bel of mail: 06-42627891 of michelle.veerman@indebuurt033.nl

Wie

Kinderen
Jongeren
Volwassenen
Rolstoelvriendelijk

Contact

Neem contact op met Michelle:

Michelle Veerman
Contactpersoon
-17