Buurtkastjes voor gezinnen in nood

Stichtingen

fotograaf: Asma Larrassi

De stijgende kosten zorgen ervoor dat veel gezinnen nauwelijks rond kunnen komen. Daarom slaan verschillende organisaties in de stad de handen ineen om gezamenlijk de voedselkastjes in de stad onder de aandacht te brengen. Ze roepen alle bedrijven en bewoners op deze te vullen met voedsel, menstruatieartikelen en andere verzorgingsproducten.

Tijd voor actie

Kranten en nieuwsapps koppen over de stijgende lasten. Energieprijzen gaan omhoog, de boodschappen zijn duurder en de kosten van materialen zijn ook flink gestegen. Het heeft grote gevolgen voor veel gezinnen. Eén op de tien vrouwen kan maandelijks niet naar werk of school omdat er geen geld is voor menstruatieartikelen, Stichting Leergeld heeft een toename in aanvragen van 25% en het Nibud verwacht dat één op de drie gezinnen de eindjes maar moeilijk aan elkaar kan knopen. Hoogste tijd voor actie dus, dacht Impact033.

Krachten bundelen

Sandra Barth, oprichter van Impact033, heeft de organisaties in Amersfoort benaderd die zich inzetten tegen armoede en heeft aan inwoners in Amersfoort gevraagd waar de huidige kastjes staan. Deze informatie bleek namelijk nogal versnipperd te zijn. Zij bracht de organisaties met elkaar in contact en met de tips van bewoners uit de stad ontstond er een complete lijst. ‘Ik las een bericht over menstruatiearmoede. Eén vrouw vertelde dat ze haar baan kwijt is geraakt, doordat ze niet naar haar werk kon zonder menstruatieartikelen. Dat raakte mij zó, dat ik ben gaan kijken wat ik kon doen en kwam erachter dat er overal in de stad voedselkastjes staan, maar er is geen centrale lijst of plek waar je de informatie kunt vinden’, vertelt de initiatiefneemster.

Kastjes vullen

Een deel van de voedselkastjes in de stad worden onderhouden en gevuld door de Stichting Armoedefonds, een landelijke organisatie, maar een groot deel van de kastjes is vaak leeg door de toenemende vraag. ‘Daarom wil ik iedereen oproepen die het kan opbrengen om extra boodschappen te doen, een voedselkastje in zijn buurt te adopteren en er regelmatig wat boodschappen in te plaatsen.’ Sandra Barth vervolgt: ‘Bovendien zijn er wijken waar nog helemaal geen buurtkastjes staan: Vathorst, Randenbroek, Vermeerkwartier, Hoogland en Schothorst. Als er in deze wijken bewoners of organisaties zijn die wel zo’n kastje in hun voortuin willen, dan zou dat super zijn!’. Boodschappen die in een buurtkastje geplaatst kunnen worden, zijn houdbare, gezonde etenswaren en basisverzorgingsproducten, zoals tandpasta of douchegel.

Lijst met voedselkastjes

Melt Pels van IndeBuurt heeft een mooie kaart op Google Maps gemaakt waar alle kastjes staan en Lindsay Wiering, een enthousiaste inwoner, beheert de Facebookgroep ‘Buurtkastjes Amersfoort’ waar elke inwoner zijn vragen kan stellen en de lijst van kastjes vinden en aanvullen. De organisaties die meewerken aan deze campagne zijn Impact033, IndeBuurt033, Sociaal Fonds Amersfoort, Geldloket en de Stichting Armoedefonds. Organisaties en inwoners die ook mee willen helpen kunnen zich melden bij Impact033, via het emailadres hallo@impact033.nl

Wie

Volwassenen

Contact

Neem contact op met Sandra:

Sandra Barth
Contactpersoon
-11